Haberler

Güncel haberler için lütfen Instagram hesabımızı (cocukveailelab) takip edin.

Yeni makalemiz, Journal of Child and Family Studies, yani Çocuk ve Aile Çalışmaları Dergisi’nde yayınlandı. Bu çalışmada ülkemizde altı yaşından küçük çocuğu olan 604 anneden veri topladık. Annelerin algıladıkları stres arttıkça akıllı telefonlarını daha sorunlu şekilde kullandıklarını, yani örneğin, telefonlarını sürekli olarak kontrol ettiklerini belirttiklerini gözlemledik. Ayrıca, daha stresli olan ve telefonlarını daha sorunlu şekilde kullanan anneler, çocuklarıyla olan iletişimlerinin daha sık şekilde teknoloji kullanımı sebebiyle kesildiğini raporladı. Bu bulgular, akıllı telefonun çocuk-ebeveyn iletişiminde dikkat edilmesi gereken bir unsur olduğunu öneriyor. 

Lab direktörümüz Dr. Berna Uzundağ bugün Türk Psikologlar Derneği tarafından düzenlenen “Değişen Dünyada Aile” konulu seminere konuk oldu. https://www.youtube.com/watch?v=1LqndMoTZCk

Çocuk ve Aile Araştırmaları Lab’ı olarak 10-14 Ocak tarihleri arasında 4 araştırma ile BCCCD22 konferansına katıldık. Lab üyelerimiz Ezgi Yıldız, Merve Nur Altundal ve Dilara Keşşafoglu araştırmalarını konferansta sundu ve araştırmalar ile ilgili soruları cevapladı.

“Çocukların Zihin Kuramı Becerilerinin Gelişiminde Annelerin Rolünü Anlamak” başlıklı projemiz TÜBİTAK tarafından 1002 programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Lab direktörümüz Berna Uzundağ ile yüksek lisans öğrencimiz Nursena Koç’un birlikte hazırladıkları projede Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Deniz Tahiroğlu da danışman olarak rol alıyor.

Çalışma hakkında bilgi almak ve katılımcı olmak için lütfen ziyaret edin: https://www.instagram.com/p/CZuS1_0No43/

Çalışmamızda 1 yaşındayken anneleri ile konuşmaları ve birlikte oyun oynama şekilleri ile ilgili bilgi toplamış olduğumuz çocukları 3 yaşında takip ederek iletişim becerilerini inceleyeceğiz.

2020 Şubat’ında proje önerimiz TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı. Bu projemizde bebeklikteki dikkat becerilerinin gelişiminin çevresel unsurlarla ilişkisini ve dikkat becerilerinin erken çocukluktaki dil ve özdüzenleme becerileri ile ilişkisini inceleyeceğiz.

Ocak 2020’de Budapeşte CEU Bilişsel Gelişim (BCCCD) konferansında Sümeyye Koşkulu ile birlikte ortak çalışmamızı sunduk. Sonuçlarımız daha olumlu anne davranışlarının anne ile bebeğin bir nesneye veya etkinliğe ortak şekilde dikkat etme sürelerinin uzunluğu ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Bu ortak dikkat sürecinin ise bebeklerin dil gelişimlerini olumlu yönde etkilediği biliniyor. Ayrıca, bulgularımıza göre annenin bebeğe karşı kontrolcü davranışları arttıkça bebeklerinin dikkatlerini yönlendirme davranışları da artıyor ve bebeklerin dil gelişimi geride kalıyor.

Ocak 2020’de Kadir Has Üniversitesi Psikoloji Kış Okulu kapsamında bebek ve çocuklarda dil gelişiminden ve dil gelişimini ölçme yöntemlerinden bahsettik.

20 Aralık Cuma günü 18:00’de lab direktörümüz Berna Uzundağ, PsiArt eğitim programına katılan psikoloji öğrencilerine Bilişsel Gelişim başlıklı bir konuşma verdi.